torstai 11. helmikuuta 2016

Je suis une maîtresse

Ja tosiaankin siis naispuolinen luokanopettaja eikä salarakas (maîtresse sanan kaksi merkitystä).

Jonkinasteinen arki on kerennyt jo kehittyä täällä kaikesta huolimatta. Oma huone alkaa tuntua jo omalta tilalta ja tietyt reitit tuntuvat tutuilta. Myös ruokailut ovat jo rutiintuneet ja muitakin arkisia tapoja jo löytyy.

Tässä nyt sitten se rakennus, jossa käyn sekä koulua, että asun. Tunneille on tosiaan helppo mennä kun ulos ei tarvitse astua, kengät kuitenkin olen suosiolla laittanut jalkaan.


Kuten ylläolevasta kuvasta näkyy taivas on ollut täällä myös melko harmaa. Kuitenkin säätilat saattaa muuttua todella nopeasti ja saman päivän sisällä on tullut nyt nähtyä niin auringonpaistetta kuin sadetta, sekä myös lumipyryä. Tulee melkein mieleen Glasgown aika, kun siellä oli enemmänkin sääntö kuin poikkeus, että jos aamulla paistoi aurinko, niin iltapäivällä satoi ja toisin päin.

Kuitenkin täällä kukat kukkii iloisesti, mikä on edelleen niin outoa.


Ranskalaisilla on samankaltaisia lettuja kuin meilläkin, vaikkakin hieman erilaisia. Kuitenkin hyviä! Täällä on käytännössä kahta erilaista lajia, on crêpe sekä galette. Crêpe on makea vehnäjauhoon tehty lettu jonka kanssa voi valita niin marjoja kuin nutellaa, siirappia tai muuta vastaavaa. Galette on puolestaan tattarijauhoon tehty suolainen lettu ja sen päälle voi saada vaikka paistetun kananmunan. Itse valitsin syödessä herkkusieniä ja juustoa. Oli hyvää!


Täällä Ranskassa olen päässyt kokemaan myös pesuloiden ihmeen, koskaan ennen ei ole tarvinnut käyttää mitään itsepesulaa tai muuta. Glasgowssa meillä oli oma pesukone ja Jyväskylässäkin on taloyhtiön pesukone. Vähän aikaa sain tutkailla että miten ne masiinat toimii ja sitten siellä pitikin lähes tunti istua ja odottaa että pyykit peseytyy. Onneksi tajusin ottaa kirjan mukaan niin oli sitten jotain tekemistä odotteluaikana. (Kirja on muuten nimeltään Moottoripyörällä Himalajalle ja se on tosi huisi kirja, varsinkin kun on jo käynyt Intiassa niin osaa samaistua joihinkin juttuihin, mutta hyvä se on varmasti vaikka ei olisi käynytkään!)


Ja koska en halunnut käytää kuivausrumpua niin päädyin virittelemään vaatteet kuivumaan huoneeseen joten kuten. Hyvin kuivuivat!


Ja sitten otsikon jo kertomaan asiaan, opettajuuteen. Teen täällä tosiaan lyhyen harjoittelun joka sisältää pääosin (lue: kokonaan) observointia. Yhden päivän ajan ollaan jo oltu koululla, olen siellä ranskalaisen opiskelijan kanssa joka sitten suorittaa sitä opetushajoitteluaan. Aika erilainen meininki on ranskalaisessa koulussa ja ainakin näin yhden päivän jälkeen kallistun sille puolelle että pidän enemmän suomalaisesta opetustyylistä ja järjestelmästä. Kuitenkin aika opettavaista päästä näkemään tätä koulujärjestelmää täällä. En ehkä pitkästytä pidempään vaikka itse aika intohimoisesti asiaan suhtaudunkin, mutta sanonpahan kuitenkin että tunnit kestävät sen puolitoistatuntia - kaksi tuntia ja oppilaat saavat puhua tai keskustella minimaalisen vähän ja pääasiallisesti kaikki opetus tapahtuu niin että opettaja kertoo miten asia on, jonka jälkeen ehkä tehdään jokin tehtävä tai opettaja kuulustelee oppilailta ovatko he asian ymmärtäneet. Ei tueta eri oppimistyylejä tai muuta ja huomasin ainakin itse jo kyllästyväni tunnilla. Samalla ihmettelin miten oppilaat oikein jaksavat.

Huh. Kuitenkin lapset ovat samanlaisia oltiin sitten missä tahansa, ja uteliaita kysymyksiä sain kuulla kaikesta, niin perheestä kuin lempiväristä lähtien.


Nyt alkaa jo olla viikko lopuillaan ja tässä myös vähän vielä kurkistusta siihen, mitä tulee tapahtumaan reissussa, joka starttaa jo huomenna!


Nyt ei enää muuta kuin: à bientôt!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti